Despre golf

 

Golf – un joc de sport în care participanții concurează sa nimereasca o minge într-o gaura cu crose speciale, încercând distanța de numărul minim de lovituri.

Istorie

Se crede că jocul are originea în Scoția și a fost inventată de către ciobanii care folosesc doage pentru a arunca pietre în găuri de iepure. Probabil că a fost un joc în secolul al XIV-lea. În secolul XVII, cu crosele si mingea jucau deja în Țările de Jos. Jocul în forma sa actuală sa conturat în secolul al XIX-lea în Scoția.

Unii istorici cred că strămoșul jocului de golf este jocul Paganico (paganica), care a existat în Imperiul Roman, în care participanții au folosit un băț îndoit de a lovi mingea umpluta cu pene. Altele – ca strămoșul, desigur, este jocul chinezesc Chuyvan (Chineză 捶 丸 – a împinge mingea). Derulați al dinastiei Ming, datând din anul 1368, reprezinta membrii curții imperiale chineze, fluturînd cu ceva ce semăna cu o crosă de golf într-o încercare de a conduce o minge mică în gaura. Un alt dintre jocurile timpurii, care seamănă cu un golf modern este un joc “kambuka” (engleză- cambuca, franceză- Chambot).

Cu toate acestea, golful modern este din Scoția, iar prima mențiune a jocului este decretul 1457 al regelui James al II-lea al Scoției care interzice golful deoarece menține atenția de invatare de tir cu arcul. Cel mai vechi teren de golf Old Course de la St Andrews din St Andrews a fost cunoscută încă din 1574. Jocul de golf este documentat la locul Musselburgh Link-uri, East Lothian, Scotia, 02 martie 1672. Această zonă este istoric prima din lume, așa cum sa menționat în Cartea Recordurilor.

Regulile de golf au fost create in martie 1744 pentru Company of Gentlemen Golfers. Primul turneu de golf a avut loc 17 octombrie 1860, în Scoția.

Terenul de golf

Terenul de golf constă dintr-o serie de găuri, fiecare dintre care are locul de lansare (Teeing  ground). Teeing ground este marcată cu două etichete care precizează limitele admise ale zonei, unde poate fi montat cârlig pentru minge (Tee). O parte a locului de lansare este, de asemenea, un teren neted și teren neuniform și alte obstacole. Partea finală a locului este gaura care este marcata cu steagul pentru a putea  îndruma. Gaura este situata pe un gazon “green” (Putting green), unde înălțimea de iarba este minimă. În alte locuri înălțimea ierbii poate fi foarte diferita, în scopul de a împiedica trecerea a locului.

Cele mai multe dintre gaure se află pe linia de vedere de la pistă de lansare pana la green, dar unele gauri pot abate la dreapta sau la stânga. Acestea gauri sunt de obicei numite “dogleg” (engleză dogleg, ca o referire la forma labei la câine). Gaura poate fi numita “dogleg stâng” sau “dogleg drept”, în funcție de care parte a cursului drept se află. Uneori direcția găurii poate fi îndoita de două ori, în acest caz, gaura se numește “dogleg dublu”.

Un teren de golf tipic este format din 18 de gaure, dar, de asemenea, exista locuri cu nouă găuri, care se joc, respectiv, de două ori pe runda.

Piste de lansare  originale scoțieni au fost amplasate pe dunele (link-uri), care s-au situat în apropiere de mal și au fost acoperite cu un strat de pământ. Acest lucru a dus la apariția termenului de “Lynx”, ceea ce înseamnă un teren de golf în apropierea coastei, construit pe un fund de nisip natural.

Regulile jocului

In fiecare joc participantul trebuie să treacă un anumit număr de gaure (de obicei 18), într-o anumită ordine.

Terenul de golf, de regulă, constă din:

  • zona de start – locul “TI” (“Te”, “T-Stand”);
  • zona principală (Fairway, “direcția înainte”);
  • o platformă specială, cu o nișă cioplit în ea – “gazon” (green).

La locul de joc pot fi prezente diferite obstacole – obstacole de apă, buncăre și nisip, arbuști, copaci, iarbă înaltă.

Pentru a începe jocul mingea cu o marcă de identificare a jucatorului se instaleaza pe pistă de lansare (locul “TI”). În mod ideal, un jucator de golf trebuie să obțină, în general, o prima lovitura pe spatiu principal, a bate mingea cu mai puține lovituri (în funcție de locul), și de a nimeri pe verdeață – locul perfect cu iarbă, pe care mingea se rostogolește fără interferențe. În scopul de a obține mingea in gaura la green, se foloseste un tip special de crosa – putter.

Standardul Internațional de Reguli de joc de golf este susținut de The R&A.

In baza normelor se afla principiul echității. Așa cum se menționează pe coperta publicației oficiale de Reguli, “joaca mingea asa cum se afla, joacă pe terenul de joacă, care este, în orice caz, să fii cinstit complet» (Play the ball as it lies, play the course as you find it, and if you cannot do either, do what is fair).

Există limitări stricte cu privire la statutul de jucător amator. La punctul de fapt, oricine care a primit vreodată o taxă de formare in golf sau in golf pentru bani, nu poate fi considerat ca un amator și să participe la concursuri realizate de fani. Cu toate acestea, fanii pot primi o plata de cheltuieli, în conformitate cu o procedură strict definita și poate lua premii fără numerar în limitele stabilite de normele privind statutul de jucător amator.

În plus față de regulile oficiale de jucători de golf ar trebui să respecte normele și practicile utilizate în golf, așa-numitul etichetul de golf. Regulile se ating cu probleme, cum ar fi securitatea, corectitudinea, ritmul de joc si angajamentul  jucătorului pentru a veghea la păstrarea terenului de golf. Și, deși pentru încălcarea etichetei nu se prevede sancțiuni, jucătorii încearcă să-l păstreaza, pentru a menține interesul în joc și posibilitatea de a câștiga experiență de novici.

Amenzi de golf din cauza unor situații. Amenda se ​​aplică la contul jucătorului in loviture in plus. Încercările se adaugă pentru incalcarea regulilor sau cand mingea după lovitura este în poziția în care este imposibil de a juca. O minge pierdută sau o minge iesita din limita suprafetei se pedepsește cu o amendă de o lovitura și cu pierderea la distanță. O amenda de o lovitura cum ar trebui în cazul în care mingea a fost mutata cu o parte din echipament echipei sau atunci când o încercare de a elimina un a dus la această schimbare. Dacă un jucător lovește mingea altora, acesta va fi pedepsit cu o amendă de două lovituri. Cele mai multe încălcări se sancționează cu amendă, dar jucatorii pot fi, de asemenea, descalificati pentru înșelăciune, încălcarea deliberată a regulilor.

Termeni

  • Putt = lovitura jucata pe green, deobicei cu crosa putter.
  • Swing – miscarea de lovire a mingii cu crosa de golf
  • Slice – traiectoria mingii la dreapta liniei de joc
  • Par – valoarea numerica de lovituri standard pentru cupa; o cupa jucata in lovituri standard.
  • Hole in one — intră în gaura din TI.
  • Birdie – o cupa jucata o lovitura sub par.
  • Eagle — numărul de lovituri cu doi mai putin decat PARa.
  • Albatross – o cupa castigata 3 lovituir sub par, numit is double eagle.
  • Bogey – o cupa jucata 1 lovitura peste par.
  • Caddy – persoana, a cărui sarcină este de a transporta echipamentul sportiv și de a ajuta cu sfaturi.

Contul

Contul

Denumire

Descriere

Hole in one

intrarea în gaura din TI
−3

Albatross

trei lovituri mai jos decat par
−2

Eagle

doua lovituri mai jos decat par
−1

Birdie

o lovitura mai jos decat par
E

Par

numărul de lovituri care un jucator de golf trebuie să foloseste la o gaura
+1

Bogey

cu una mai mare decât par
+2

Double bogey

mai mult de două decat par
+3 Triple bogey mai mult de trei decat par

Inventarul

Crose

Jucătorul de golf nu poate folosi mai mult de 14 tipuri de crose de golf.

  • Wood – crosa cu un cap solid și cu unghiul de lovitura de la 7 ° la 15 °. Cu Wood, mingea este repusă în joc. Permite pentru a trimite mingea la o distanță de 300 de metri (“Driver”)
  • Iron — crosa mai ușoara cu un cap-lopată pentru a a trimite mingea pe o distanță scurtă. Cu unghiul de lovitura de la 15 ° la 45 °. Crose variază în numere. Un număr mai mare vă permite să trimiteți mingea la un unghi mai mare la orizont pe o distanta mai mica. Distanta loviturei de la 70 la 150 de metri.
  • Wedge — diferit de iron cu un unghi  mai mare de lovitura (45 ° -64 °) și necesitatea de bate mingea din nisip (Sand Wedge) sau din ierburi (Chipping Wedge) de la o distanță mică.
  • Putter — crosa cu un cap usor în formă de Г pentru a juca pe Green și aplicarea Putte – lovituri cu care mingea “merge”  în gaura.

Mingi

Suprafața de o minge de golf este cu niste gropi convenționale (ca mingea  sa tina mai bine direcția în care a fost lovita)

În gropi se retine aerul și formează o coajă invizibila care:

  • reduce vibrații mingei în zbor
  • îmbunătățește efectul de ridicare atunci când a lovit o minge

Dezavantajele  a suprafeței de standart:

  • prin atingerea de o crosa care nu se află în centrul gropii, mingea probabil să se abată de la o direcție dată

Turneele

Printre cele mai importante turneele intre bărbați profesionisti sunt: Masters, US Open, The Open Championship, si campionatul de jucatori de golf de asociere profesionala (PGA Championship).

09 octombrie 2009 la sesiunea 121 IOC a fost decis să includă golful în Jocurile Olimpice din 2016 in Rio de Janeiro.

Mini golf

  • O rundă completă include un traseu de 18 piste, care trebuie să fie jucate în ordine.Numărul fiecărei piste este scris pe covorul pistei, lângă punctul verde de pornire.
  • Regulile jocului sunt foarte simple şi sunt explicate în momentul în care primiți de la recepție  un clipboard pentru a ține evidența scorului. Scopul jocului este de a plasa mingea în gaură roz,  din cât mai puține lovituri, pornind de la începutul fiecărei piste, din locul marcat cu un cerc galbenă. Veţi ține scorul în clipboard primit de la recepție, unde fiecare jucător are o coloană specială pentru nume şi 18 coloane pentru fiecare gaură a jocului de mini golf.
  • La final, după calcularea punctajului, jucătorul cu scorul cel mai mic este câştigător.

Regulile:

  1. În cazul în care există un obstacol între punctul de plecare şi gaură iar mingea nu a reușit să treacă prin acesta, mingea trebuie să revină la punctul de plecare, pentru o nouă încercare de lovitură. După 3 încercari ratate, mingea se plasează după obstacol şi se adaugă un punct de penalizare.
  2. În cazul în care nu există nici un obstacol, ci o cale lungă, jocul continuă din punctul în care s-a oprit mingea.
  3. Fiecare jucător joacă până plasează mingea în gaură sau până ce și-a utilizat toate cele 7  încercări, scorul maxim posibil pentru fiecare pistă în parte. Apoi îi vine rândul jucătorului următor.
  4. Dacă mingea s-a oprit la peretele pistei, puteți să o deplasați cu 10 cm, înainte de continuarea loviturii DVS.
  5. Dacă, după ce a trecut de obstacol, mingea părăseşte pista de mini golf, aveţi posibilitatea să plasați mingea cu 10 cm  în interiorul pistei, de la locul în care s-a oprit.
  6. După terminarea completă a traseului de 18 piste de golf mini, vă rugăm să nu uitaţi să înapoiați  la recepţie crosele, mingile, clipboard de notare şi pixul fluo.”